Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

De fiscale eenheid in de btw

Geplaatst op: 12-12-2016, 13:11:11

In de btw kun je een fiscale eenheid vormen. Dit houdt in dat de verschillende ondernemingen worden aangemerkt als één. Vaak gebeurt dit tussen moeder- en dochtermaatschappijen. Deze fiscale eenheid wijkt af van de fiscale eenheid in de vennootschapsbelasting en heeft ook haar eigen voorwaarden en gevolgen. Onderstaand bespreken wij welke voorwaarden en gevolgen dit zijn.

Cumulatieve voorwaarden
Om verschillende ondernemingen in één fiscale eenheid te voegen, moet je aan een aantal cumulatieve vereisten voldoen. Je moet dus aan alle afzonderlijke vereisten voldoen alvorens er sprake kan zijn van een fiscale eenheid. Voldoe je aan alle eisen, dan vorm je automatisch een fiscale eenheid. Het is dus geen keuze. Let erop dat dit de eisen zijn voor een fiscale eenheid voor de btw, om een fiscale eenheid te zijn voor de vennootschapsbelasting moet je aan andere eisen voldoen.

Zelfstandig ondernemer voor de btw
Allereerst moeten alle afzonderlijke onderdelen van de fiscale eenheid zelfstandig ondernemer zijn voor de btw. Bovendien moet ten minste één bv, cv, stichting of vereniging deel uitmaken van de fiscale eenheid. Hier gelden twee kleine uitzonderingen voor. De DGA is geen btw- ondernemer voor zijn werkzaamheden in dienstbetrekking bij de bv. De DGA kan wel btw- ondernemer zijn indien hij panden in privé aan zijn eigen bv verhuurt. Hij maakt dan persoonlijk deel uit van de fiscale eenheid. Daarnaast kan een holding toch deel uitmaken van een fiscale eenheid, ondanks dat deze holding geen btw ondernemer is. Voor situaties waarin de (top)holding economisch belang heeft, bijvoorbeeld omdat de holding in sterke mate de besluitvorming stuurt, heeft de Belastingdienst goedgekeurd dat deze deel uit kan maken van de fiscale eenheid.

Gevestigd in Nederland
De tweede voorwaarde is dat alle onderdelen van de fiscale eenheid gevestigd moeten zijn in Nederland. Er zijn uitzonderingen voor internationale situaties waarbij slechts enkele onderdelen van het concern in Nederland gevestigd zijn of er sprake is van een Nederlandse vaste inrichting.

Financiële verwevenheid
Daarnaast moeten de afzonderlijke ondernemingen financieel met elkaar verweven zijn. Hiervan is sprake indien minimaal 50 procent van de aandelen van alle onderdelen (direct of indirect) in handen zijn van dezelfde persoon of onderneming. Voor verenigingen gelden afzonderlijke voorwaarden.

Organisatorische verwevenheid
Ook moet er sprake zijn van organisatorische verwevenheid. Hiervan is sprake indien alle onderdelen onder één gezamenlijke leiding staan. Indien er geen sprake is van één gezamenlijke leiding, kan er toch sprake zijn van organisatorische verwevenheid. De leiding van de ene onderneming moet dan feitelijk ondergeschikt zijn aan de leiding van de andere onderneming. Hiervan is bijvoorbeeld sprake indien het bestuur van de ene vennootschap de raad van commissarissen vormt van de andere vennootschappen. Het bestuur van de andere vennootschappen moet dan luisteren naar de raad van commissarissen.

Wel of geen beschikking
Je kunt zelf verzoeken om een fiscale eenheid bij de Belastingdienst, je krijgt dan een beschikking. De Belastingdienst kan ook zelf toetsen of je een fiscale eenheid bent en een beschikking afgeven. Tegen deze beschikking kun je in bezwaar gaan. Ook als je geen beschikking hebt, kun je een fiscale eenheid vormen. Je moet je dan gedragen alsof er sprake is van een fiscale eenheid, en natuurlijk aan alle voorwaarden voldoen. Gevolgen fiscale eenheid Als er sprake is van een fiscale eenheid voor de btw, krijg je te maken met een aantal gevolgen. Allereerst doet de fiscale eenheid één geconsolideerde (gezamenlijke) btw-aangifte. Dit zorgt voor een administratieve lastenverlichting. Wil je dit niet, dan kun je de Belastingdienst verzoeken om afzonderlijk aangifte te mogen doen. De fiscale eenheid krijgt één btw-nummer, die gebruikt wordt voor de aangifte. Doe je afzonderlijk aangifte dan krijg je een sub-nummer afgeleid van het nummer van de fiscale eenheid. Op facturen blijf je je individuele btw-nummer gebruiken.

Omdat de afzonderlijke onderdelen van de fiscale eenheid worden beschouwd als één, zijn onderlinge leveringen niet belast met btw. Let op dat je dus ook geen voorbelasting mag aftrekken voor onderlinge leveringen. Door het ontbreken van onderlinge btw, wordt de kostprijs niet verhoogd.

Het belangrijkste en meest ingrijpende gevolg van een fiscale eenheid is dat de afzonderlijke onderdelen van de fiscale eenheid hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de te betalen btw van de fiscale eenheid. Als een andere onderneming niet betaalt, kun jij dus aangesproken worden om zijn deel te voldoen. Let er op dat als je als DGA zelf ook onderdeel uitmaakt van de fiscale eenheid, jij dus ook aangesproken kunt worden voor de schuld.

Begin fiscale eenheid
De fiscale eenheid start vanaf de eerste dag van de maand na de maand waarin de beschikking is afgegeven. Als je eerder aan alle voorwaarden voldoet en handelt alsof je een fiscale eenheid bent, is dat de start. Je bent dan echter nog niet hoofdelijk aansprakelijk.

Het is mogelijk een verzoek met terugwerkende kracht te doen. Dit houdt in dat je wordt aangemerkt als fiscale eenheid vanaf een moment eerder dan de eerste dag van de maand volgend op het afgeven van de beschikking. Je bent dan ook vanaf dit eerdere moment hoofdelijk aansprakelijk.

Einde fiscale eenheid
Als er iets wijzigt in de fiscale eenheid, bijvoorbeeld het toevoegen of ontvoegen van ondernemingen of als je de fiscale eenheid wilt beëindigen (als je niet langer aan de voorwaarden voldoet), is het slim hiervan een melding te maken bij de Belastingdienst. Dit is vooral belangrijk voor de hoofdelijke aansprakelijkheid. Verwacht je een naderend faillissement van één van de ondernemingen, denk er dan over na deze op tijd te ontvoegen. Op deze manier voorkom je dat je opdraait voor de btw schuld van die onderneming.

Er geldt één uitzondering op de melding. Als de fiscale eenheid faillissement aanvraagt, is een melding niet noodzakelijk. De publicatie van het faillissementsbesluit geldt dan namelijk als melding. Let op, een melding kan natuurlijk nooit kwaad.

Aanbeveling
Het hebben van een fiscale eenheid is niet altijd voordelig, denk bijvoorbeeld aan de aansprakelijkheid. Wil je de aansprakelijkheid als DGA voorkomen, dan zou je een stichting administratiekantoor kunnen oprichten die jouw aandelen houdt. Jij krijgt hiervoor in ruil certificaten. Dit is echter wel een gecompliceerde constructie en gaat ook niet altijd goed. Wil je een dergelijke constructie opzetten raadpleeg dan altijd een professional.

 

Bron: www.bc.nl van 5 december 2016

Ga terug naar de vorige pagina